Nostalgiczna podróż do źródeł smaku – powrót do korzeni mrożonej rozkoszy
O lody toczyły się wojny, powstawały one na dworach królewskich, były symbolem elegancji i wyrafinowanego smaku. Mają swoją długą, a zarazem bogatą historię, której korzenie sięgają setek lat wstecz. Cieszą podniebienia nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Dzisiaj na ich temat krąży wiele mitów. Dla wielu są synonimem niezdrowej przekąski, dla innych zaś smakowitego symbolu lata. W dobie natłoku mrożonek pełnych sztucznych dodatków, rzadko kto pamięta o tym, jak wyglądają prawdziwe, tradycyjne lody.
Historia lodów jest tak różnorodna jak same smaki tych wyśmienitych deserów. Pierwsze wzmianki o nich pochodzą z Chin, gdzie już 4000 lat temu podawano mieszankę mrozionego mleka z ryżem. W Europie do produkcji lodów wykorzystywano niegdyś naturalny lód. Historycy kulinarii twierdzą, że pierwsze europejskie lody powstały na dworze Katarzyny Medycejskiej we Florencji. Był to jednak deser dostępny jedynie dla wybranych. Obecnie, w dobie dostępności maszyn do domowej produkcji lodów, każdy z nas może stać się małym „lodziarzem”.
Tradycyjne lody różnią się od tych dzisiejszych przede wszystkim składem. Głównym składnikiem lodów tradycyjnych jest śmietanka, ewentualnie mleko, a czasem jajka. Do ich produkcji nie dodaje się sztucznych aromatów, konserwantów ani stabilizatorów. Smak nadają im naturalne składniki – świeże owoce, orzechy, prawdziwa czekolada. Niezastąpione w lodach tradycyjnych jest także naturalne laskowe wanilii, które nadają deserowi niepowtarzalnego, delikatnego aromatu.
Przygotowanie tradycyjnych lodów to nie tylko sztuka, ale przede wszystkim pasja. Tańsze i mniej skomplikowane w produkcji są lody na bazie wody, czyli sorbety. Lody na bazie śmietanki są znacznie bardziej wymagające. Ważna jest nie tylko kolejność dodawania składników, ale nawet temperatura, w której powinny być one przechowywane. Niemniej, lody przygotowywane w ten sposób są nie tylko zdrowsze, ale przede wszystkim – mają głębszy, bogatszy smak.
Podsumowując, warto zwrócić uwagę na to, co jemy, również podczas letniego, lodowego szaleństwa. Tradycyjne lody to nie tylko nostalgia i sentyment. To przede wszystkim powrót do natury, do naturalnych składników i prawdziwego smaku. Spróbujmy więc odnaleźć kawiarenkę, która serwuje lody według tradycyjnej receptury lub może sami pokusimy się o ich wyprodukowanie? Zapewniam, że jest to smak, którego się nie zapomina.
Lody Grzelak
- 608 506 214
- [email protected]
- https://lodygrzelak.pl/